Företagarna dåligt insatta i hur pensionssystemet fungerar

företagare

 

Hälften av de svenska företagarna har inte tillräcklig kunskap och förståelse för vårt pensionssystem (enl. en ny sifo-undersökning). En stor andel av våra fattigaste pensionärer består av före detta företagare. Bristen på kunskap om hur pensionssystemet fungerar gör att många hellre väljer att hålla nere sitt löneuttag och ta ut utdelning från bolaget istället.

Detta är något som slår väldigt hårt mot den allmänna pensionen som baseras på din inkomst av tjänst. Upp till taket (43 300 kr/mån) höjs din pension med ett högre löneuttag.

Många företagare skulle även behöva titta på en bra tjänstepensionslösning, då du som företagare själv måste betala in dina avsättningar till tjänstepensionen. En bra tumregel är att åtminstone göra avsättningar i nivå med vad en anställd skulle få genom sin tjänstepension.

42% av företagarna tog enligt undersökningen heller inte del av sin pensionsprognos på minpension.se. Om du inte vet vad du kan förvänta dig i pension, kan du inte heller förändra utfallet om du inte är nöjd… För att bespara dig själv besvikelse när den stora dagen P kommer, så bör du som företagare fundera igenom hur mycket du egentligen vill få ut som pensionär.
Framför allt:

• Skaffa dig koll på läget, läs på – t.ex. här under vår pensionsflik,  ta del av din pensionsprognos på www.minpension.se

• Åtgärda bristerna – ta ut rätt lön, lägg till det sparande och skydd som är relevant för dig.

• Ta rätt hjälp om det känns krångligt eller svårt.

• Köp inga dyra produkter som äter upp pensionssparandet, fråga en expert om hjälp.

Följ oss gärna i sociala medier för löpande tips om vad du bör tänka på som företagare, chef och arbetsgivare.
Du kan även mejla oss en pensionsfråga till info@optimaladvice.se , skriv “Företagarpension” i ämnesraden.

Ta ansvar för din framtida pension så din första pensionsutbetalning slipper bli en otrevlig kalldusch.