Lucka 24. Ge tid för vila och återhämtning.

Att alltid försöka prestera på maxnivå är inte speciellt effektivt, vi är helt enkelt inte gjorda för det. Ändå försöker många leva sina liv som om det var så. Den som inte ges möjlighet till ordentlig återhämtning bränner lätt sitt ljus i båda ändar. Man blir snart både ineffektiv och stressad, eller i värsta fall sjukskriven.

Vår prestationsförmåga är inte något linjärt, utan det är något som går upp och ner över tid. Alla behöver pauser för återhämtning, och för att låta tankar och bra idéer gro. Även de som gillar högt tempo och att ha mycket saker “på gång” behöver ställtid, och luckor i schemat ibland.

Återhämtning och vila är avgörande för läkningsprocessen i kroppen, vi behöver läka de skador den dagliga stressen orsakar. Längre perioder utan ordentlig återhämtning bryter ner vårt immunförsvar och leder ofta till sömnproblem, vilket förvärrar nerbrytningen ytterligare.

Så ge dina medarbetarna välbehövlig ställtid mellan projekten. Då ökar deras effektivitet, prestationsförmåga och glädje. Du får helt enkelt bättre medarbetare när de får en bra arbetsmiljö och mindre stress.

Ha en riktigt skön helg. Vila och samla ny energi, och låt 2018 bli ett helt fantastisk år.

God jul och gott nytt år önskar vi på Optimal Advice!