Lucka 9. Ge dina medarbetare äkta trygghet nu och sen.

I en arbetsmarknad där lön inte längre är den faktor som värderas högst (forskning pekar på att så lite som mindre än 10 procent av medarbetarnas tillfredsställelse och motivation kommer från monetära belöningar), då kan det vara bra att se över dina belöningssystem.

Arbetsmarknaden blir allt rörligare. Sannolikheten för guldklocka och livslång anställning är små. Har vi människor då inte längre samma behov av trygghet?

Nja, många tycker säkert att det finns en frihet i att du inte förväntas jobba i samma roll eller samma arbetsplats i 25 år. De flesta är dock fortfarande i grunden varelser som behöver åtminstone ett visst mått av trygghet för att må bra.

Så att ge dina medarbetare ett grundpaket av trygghet i form av en modern och bra tjänstepension, sjukvårdsförsäkring, möjlighet till bra rådgivning och individuella anpassningar är ett bra sätt att visa omtanke om, och uppskattning för dem. Det är också ett bra sätt att bygga ditt employer brand.

Ett bra trygghetspaket ger också arbetsgivaren en positiv ”klistereffekt”. Medarbetare är mindre benägna att lämna en arbetsgivare som tryggar dem och deras familj med t. ex. bra försäkringspaket eller en förmånlig tjänstepension. Att som medarbetare kunna slappna av och veta att min ekonomi är trygg även om jag t.ex. skulle bli sjukskriven känns bra i magen. Vetskapen att min arbetsgivare månar om mig, och ser mig som en viktig resurs, ökar trivsel, engagemang och lojalitet.

Detta är viktiga faktorer för att må bra på jobbet. Och må bra måste du göra om du ska prestera och vara engagerad.