När upptäckte du att du inte är som alla andra?

(Hur man kan använda tester när man söker arbete)

Personligen upptäckte jag det redan på 70-talet, när jag som 7-åring fångade mitt livs första gädda. Då upptäckte jag att jag älskar att fiska vilket jag sen dess, med oavbruten passion, gjort i snart 40 år.

Under åren har jag löpande, i olika situationer, upptäckt en massa andra sidor hos mig själv. I mitt yrkesliv och till viss del även mitt privatliv, har jag även haft förmånen att ha tillgång till olika personlighets- och persontypstester vilket gett mig ännu mer förståelse för vem jag är, hur jag fungerar, motiveras av och vad jag trivs med. Jag anser mig därför kommit ganska långt i min insikt, jag är faktiskt inte som alla andra. Vi är ju alla olika.

Inom HR, kanske då främst inom rekrytering och ledarskap, så pågår det ofta diskussioner kring personlighetstester och dess värde, nytta och träffsäkerhet. De kanske inte alltid lär oss något nytt om oss själva (vi har trots allt hyfsat bra koll på vem vi är). De förklarar heller inte exakt NÄR ”vi blev som vi blev” och de förmedlar sällan en ”framåtrörelse”, d.v.s hur vi VILL vara eller HUR vi önskar utvecklas. Men de har, via de skriftliga testresultaten, trots allt en förmåga att sätta beskrivande ord och meningar på oss. Dessa färdigskrivna ord och meningar är väldigt användbara när vi söker arbete (i alla fall de beskrivningar vi erkänner) då de med lätthet går att kopiera in i sitt eget ansökningsmaterial.

Att rabbla sin historik i sitt CV är enkelt men att skriva ett Personligt Brev är svårt. Jag har karriärcoachat väldigt många människor, på alla nivåer och branscher i yrkeslivet och den stora massan har inte lätt för att beskriva sig själva som person; sina drag, styrkor, egenheter, mm (kopplat till tjänsten man söker). Att göra ett test kan därför ha två värden; dels får man faktiskt insikt och kunskap av ett testresultat, dels får man hjälp med texter till sitt personliga brev. Alla har inte förmågan att sätta ord på vem man är (vissa vet ärligt talat inte ens vem de själva är, de har aldrig reflekterat över det). Då är det heller inte så lätt att skriva det där brevet, den där ansökan som kanske är början på resan mot nya karriärutmaningar. Det är då ett personlighets- eller persontypstest kan vara till väldigt stor hjälp.

Så, om du får möjlighet att göra ett test, gör det. Helst ett, av branschen godkänt test, utfört av en certifierade utövare som erbjuder återkoppling och genomgång av ditt testresultat. Jag lovar dig, efter att ha gjort ett test med återkoppling får du bättre självinsikt, bra material att skriva in i ditt personliga brev, utökad förståelse kring hur du bör arbeta för att trivas, plus så mycket mer.

Svaret på frågan, ”När upptäckte du att du inte är som alla andra?”, blir även den förhoppningsvis lite enklare att svara på…

 

Lycka till!

 

Kalle Rosensköld, Rådgivare och Certifierad användare i testsystemet JobMatch Talent.

Jag hjälper personer med karriärfrågor, jobbsökeri, mm. Enligt en mängd olika tester är jag bl.a. gul/röd, kreativ, social, extrovert, har ett helikopterseende och är i behov av tempo. Hör gärna av dig till mig om du är nyfiken, behöver hjälp eller vill veta mer om våra tester och upplägg.