Öppna ditt orangea kuvert!

Så är det äntligen den tiden på året då det är dags att få ta del av sitt orangea kuvert. För oss skåningar är det mitten på mars som gäller och för er andra så sker utskicket mellan mitten på januari och till slutet på mars.

Visste du för övrigt att du kan bidra till en bättre miljö. Logga in på Pensionsmyndighetens hemsida och avregistrera pappersutskicket. Du kommer då att få ditt orangea kuvert elektroniskt istället.

Nytt för i år är att man kommer att ta bort pensionsprognoser, eftersom det leder alltför många att tro att detta är hela deras pension. Så är ju inte fallet för de flesta, utan merparten av de som jobbar har även någon form av tjänstepension.

Förutom ovan nämnda förändring kommer det mesta i övrigt att vara sig likt. Du får reda på hur mycket pensionsrätter som kommit in till både inkomst samt premiepension. Du får reda på din värdeförändring, arvsvinster och kostnader.

I praktiken innebär detta att det du får i ditt kuvert är en ren kontospecifikation och att Pensionsmyndighetens hemsida nu är den primära offentliga kanalen för information kring din pension. Att få en kontospecifikation är naturligtvis inte fel, men det kan vara svårt för den enskilde att bedöma vad det faktiskt kan ge i pension. På pensionsmyndighetens hemsida kan du få svar på frågor, göra prognoser och se över ditt premiepensionssparande.

Mitt tips är att ägna din allmänna pension någon timme per år. Ta dig tid, sätt dig ner, öppna ditt orangea kuvert och logga in på Pensionsmyndighetens hemsida. Gör en prognos och fundera på vad som krävs för att du ska få en bra pension. Skapa dig en bild om hur länge just du kommer behöva jobba för att kunna göra vad du vill när du blir äldre och karriären ett minne blott.

Och du – glöm inte att addera din tjänstepension!

Man behöver inte kunna pensioner på en särskilt djup nivå för att kunna dra fullt rimliga slutsatser om hur framtiden kan tänkas se ut. Investera den tiden du också, det är du värd.

Johan Berntorp
Pensions- och försäkringsrådgivare