Vad är en bra födelsedagspresent?

 

Rätt svar finns såklart hos födelsedagsgrisen. Varje present har sitt eget, unika värde beroende på vad det är och vem man får den av. Det finns inget rätt eller fel, alla är olika och vi har olika uppfattningar kring svaret på frågan.

Vi blev härförleden kontaktade av en person (A) som ville ge sin bästa vän (B) en present på dennes 30-årsdag. Gärna en present som förändrade B’s liv. A vet att B inte trivs på sitt arbete, han ser att B har kompetens och egenskaper som kommer bättre till sin rätt i en annan typ av roll, hos en annan arbetsgivare. B delar A’s uppfattning men han kommer dock inte igång med sin förändring. Vardagen lunkar på och då jobbet i vissa avseenden är ”OK” samt att han inte riktigt vet hur han ska göra, rättfärdigar han sin passivitet. Han väljer att ”gilla läget”. A gillar dock inte läget och bestämmer sig för att vara aktiv åt sin vän, han ska köpa en present och tar därför kontakt med mig.

I rollen som rådgivare diskuterar jag och A olika typer av upplägg utifrån B’s situation, kunskap och behov. Vi är överens om att B behöver en ”kickstart”. A beställer ett skräddarsytt karriärspaket innehållande olika åtgärder kopplade till jobbsökeri- och karriärsfrågor, med både praktiskt och konsultativt innehåll. Allt paketeras i ett värdebevis. En tid senare, på 30-års festen, öppnar B sin present och får värdebeviset. Han blir först och främst överraskad (trots allt en oväntad present), sen blir han rörd, glad och väldigt tacksam. Presenten gror, B inser sakta att han fått en unik chans och möjlighet. En kort tid senare aktiverar han sitt värdebevis hos oss.

Ett arbete som man trivs med är viktigt, det lägger grunden för resten av det som kallas livet. Trivs man på jobbet så trivs man oftast generellt, vilket i sin tur underlättar för andra, t ex kärleken, barn, vänner, kollegor och bekanta. Delar av dagens problem med psykiska ohälsa finns inom arbetslivet och har ofta, av olika anledningar, grott fram hos personer som under tid vantrivts på sina arbeten. Samtidigt mår personer utanför arbetsmarknaden generellt sämre än de som arbetar. Det är idag kanske viktigare än någonsin att ha ett arbete att gå till som man trivs med. Att ge någon en tjänst, i form av present eller julklapp, som i det långa loppet kanske förändrar mottagarens liv, är i våra ögon en grymt vettig present. En present som verkligen gör skillnad.

A, du är riktigt fin mot din kompis och vi tycker ditt val av present är lysande! B är just nu i startgroparna med sitt förändringsarbete. Hur det går för B kan ni läsa om i kommande inlägg.

 

Kalle Rosensköld, rådgivare, Optimal Advice