I nyheterna: CV tips

8till5

Vår rekryteringsexpert Yvonne Jonsson har blivit intervjuad av “8till5 Sydsvenskan”. Här berättar hon om sina bästa tips om hur du kan spetsa ditt CV för att sticka ut i mängden.

 

1. Ge ett bra första intryck
Ha en professionell bild och en sammanfattning på första sidan som ger en överblick över din kompetens, utbildning och egenskaper. En genomarbetad grafisk layout och tydlig struktur förmedlar något positivt. Kom ihåg att även ha namn och kontaktuppgifter på första sidan. Undvik en mejladress som kan uppfattas som för privat och oseriös, som ”lollipop78”.

2. Marknadsför dig själv
Det är viktigt att sälja in hur företaget kan ha nytta av din kompetens. Vad kan du bidra med? Ditt CV ska hjälpa dig att sälja en unik produkt – dig själv. Det är avgörande att fånga läsarens intresse snabbt. Rekryteraren lägger ofta mindre än en minut på att skumma igenom och avgöra om en ansökan är intressant att gå vidare med, och först då kommer den att läsas mer noggrant.

3. Anpassa ditt CV
Läs kravprofilen/annonsen noggrant flera gånger – vad är det som efterfrågas? Stryk under nyckelord i annonsen och använd gärna likvärdiga begrepp i ditt CV om möjligt. Tänk dig att du ska svara på annonsens krav. Tona ner sånt som inte är relevant för just den tjänsten och lyft och förstärk sånt som efterfrågas. Självklart är det huvudsakligen det personliga brevet som anpassas efter annonsen, men rikta även CV:t så att det matchas bättre mot kraven i annonsen.

4. Kronologiskt och informativt
Det vanligaste är att skriva i omvänd kronologisk ordning, alltså din arbetslivserfarenhet listat med det senaste arbetet överst. Skriv vad du haft för arbetsuppgifter och ansvar, inte bara vad du haft för titel. Det finns mallar på nätet, eller ta hjälp av en karriärrådgivare om du tycker att det är svårt.

5. Luckor?
Har du luckor i ditt CV, det vill säga perioder då du inte studerat eller jobbat? Skriv gärna vad du gjort under den tiden – har du till exempel varit föräldraledig är det bra om det framgår. Om du inte skriver något är det bra att ha koll på vad man gjort så att man är beredd att svara på det vid en eventuell intervju.

6. Referenser och dokument
Skriv helst ”Referenser lämnas gärna på begäran” och avvakta med att lämna ut referensernas namn och kontaktuppgifter tills det efterfrågas. Det ger ett seriöst intryck. Bifoga inte dokument som betyg och arbetsintyg om det inte efterfrågas.

Och slutligen ett tips till den arbetssökande:
Är du arbetssökande och tycker att situationen är väldigt jobbigt? Lär dig hantera ovissheten kring när och var du kommer att få jobb. Ovisshet är jobbigt att hantera, förhåll dig till den och gör gärna ett schema över när du söker jobb, nätverkar och ringer på jobb varvat med sånt som ger dig energi. Det kan vara tufft och tidskrävande att söka jobb, balansera det med saker som du tycker är roligt så att du orkar lägga den extra tid det tar att anpassa sin ansökan – det är ofta avgörande för ett lyckat resultat.

 

Yvonne Jonsson, HR -och Rekryteringskonsult, Optimal Advice