Collectums pensionsbarometer: Hälften av svenskarna tror på pension efter 65

Nästan hälften av svenskarna, 49 procent, tror att de kommer att jobba efter 65 års ålder. Det visar Collectums pensionsbarometer, som bygger på en ny Sifoundersökning.

Fler och fler svenskar tror att de kommer att fortsätta jobba efter 65 och de nya siffrorna från Sifo innebär nästan en fördubbling jämfört med för bara fem år sedan.

År 2011 trodde bara var fjärde svensk, 26 procent, att de skulle jobba efter 65 års ålder. I dag är motsvarande siffra 49 procent. Framför allt är det yngre som tror på en sen pension – 60 procent av de tillfrågade mellan 18 och 29 år tror att de kommer att jobba efter 65 års ålder, att jämföra med bara 33 procent i åldersspannet 50–60 år.

Oavsett när man planerar att gå i pension är det viktigt att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Den som helt eller delvis arbetat ett helt yrkesliv utan tjänstepension får ofta klara sig på mindre än hälften av sin slutlön i allmän pension.

 

Undersökningen i tre punkter:
47 procent av kvinnorna och 52 procent av männen tror på sen pension för egen del.

Bland unga mellan 18 till 29 år tror 60 procent på en sen pension. Bland tillfrågade mellan 50 och 60 år är andelen 33 procent.

Bland dem som sympatiserar med något av allianspartierna tror 54 procent att de kommer gå i pension efter 65 år. Bland sympatisörer för S, MP och V är siffran något lägre, 50 procent.

Länk till Sifoundersökningen: Vid vilken ålder tror du att du kommer att gå i pension?

Collectums pensionsbarometer mäter svenskarnas åsikter och attityder kring pension. Den publiceras flera gånger om året och bygger på resultatet från en opinionsfråga som ställs av Sifo.

Denna gång genomfördes undersökningen genom onlineintervjuer den 6–19 december 2016. 1 678 svenskar mellan 18–60 år fick frågan ”Vid vilken ålder tror du att du kommer att gå i pension?”. 19 procent svarade ”före 65 års ålder”, 28 procent ”vid 65 års ålder” och 49 procent ”efter 65 års ålder”. 4 procent svarade ”tveksam, vet ej”.

 

Fyra tips för högre framtida lön (bättre pension)

 1. Jobba på en schyst arbetsplats – fråga om du är osäker
  I takt med att den allmänna pensionen minskar kommer tjänstepensionen bli en viktigare del av den totala pensionen. En schyst arbetsgivare tänker på din framtid och betalar in tjänstepension. Om du har kollektivavtal på jobbet ingår alltid tjänstepension med rimliga villkor. I andra fall kan din arbetsgivare ha ordnat med det på annat sätt. Är du osäker på vad din arbetsgivare erbjuder, så ställ frågan.
 2. Se över din framtida lön (pension)
  Gå in på minpension.se någon gång per år för att få en samlad bild över hur stor pensionen kan bli. För många handlar det om flera miljoner kronor när det väl är dags att gå i pension – så visst är den framtida lönen värd en liten omtanke då och då?
 3. Fundera på vad som händer med ditt pensionskapital om du dör
  En jobbig tanke kanske, men för pensionen handlar det konkret om att se över vilken ersättning som går till din familj om du går bort. Kanske har du precis blivit med familj och vill ha ett skydd som ger extra trygghet när barnen är små? Eller så har barnen blivit vuxna och klarar sig på egen hand. Genom att välja bort skydd när det inte behövs kan du spara in på onödiga avgifter och öka din egen pension.
 4. Skaffa dig en bra rådgivare
  Tycker du det är krångligt och svårt med pension? Ta det lugnt – du är inte ensam. Tack och lov finns det många aktörer som erbjuder bra rådgivning.
 • Du kan vända dig till din arbetsgivare och ditt fackförbund för att få mer information om vad de erbjuder.
 • Du kan kontakta din bank och fråga vilka tjänster de erbjuder (men var beredd på att de försöker sälja en produkt till dig).
 • Du kan söka bland över 2 000 licensierade rådgivare på insuresec.se

Du kan vända dig till oss på Optimal Advice och få mer information om våra tjänster, t ex ”Pensionskollen”, som ger dig en god överblick.

 

Måns Jadenbrink

Pensions & Försäkringsrådgivare, Optimal Advice