7 saker att tänka på när du skriver ditt personliga brev

Under mina 15 år som karriärrådgivare har jag märkt att jag ofta hjälper personer med ungefär samma sak. Framförallt när det gäller att skriva ett personligt brev. Utifrån dessa erfarenheter har jag därför listat 7 saker som man bör tänka på när man skriver sin ansökan.

1. Research

Oavsett om det är en spontanasökan eller svar på en annons så bör du rikta innehållet i ditt brev mot tjänsten/ företaget. Läs på kring företaget och hur de arbetar innan du skriver ditt personliga brev. Kolla hemsida, Linkedin och deras närvaro på sociala medier, där finns massor av information om t.ex. värdegrunder, ledord, presentationer, mm som du kan ha nytta av när du skriver ditt brev.

2. VAD / HUR

Tjänsten/ titeln du söker anger vad du ska göra, vad du ska arbeta med, utföra och leverera. Din uppgift är att dels att förmedla dina erfarenheter kring VAD:et men även HUR du gör det. Exempel på hur du utför ditt arbete, hur du når dina resultat, hur du levererar, hur du samarbetar, hur du tänker, o s v är ett måste att få med i brevet. ”Hur” är i vissa fall viktigare än ”vad”.

3. Enhetlighet

Blanda inte utseenden på ditt material, det ser snyggare ut om både CV och Personligt Brev är skrivet i samma formatmall, med samma typsnitt, upplägg, osv. ”Quick fixes”, som t.ex. slarvig ”återvinning” av tidigare skickade ansökningar är ej att föredra, lägg hellre lite tid på varje ny ansökan. Kvalitet brukar löna sig i längden.

4. Hjälp rekryteraren

Rekryterare gillar inte att gissa. Ju tydligare du kan paketera vad du kan, vill, personlighet, osv., ju lättare är det för rekryteraren att matcha dig mot tjänsten. Håll brevet konkret och betona relevant information. Rekryteraren ska säkert presentera dig för t.ex. chef, kund eller annan beställare. Desto tydligare du varit mot denne desto enklare gör du det även för rekryteraren att berätta om dig.

5. Språket

Håll det lättläst och informativt. Korta meningar är generellt bättre än långa. Stämmer språket överens med dina egna ordval? Skriv inte med ett tillgjort språk utan använd ord och uttryck som du själv använder dig av i ditt dagliga tal. Då förstärker du din egen bild, inte någon annans.

6. Delmål

Målet är givetvis att få det arbete du söker men där är många steg på vägen dit. Målet med det personliga brevet är att ta dig vidare till intervjun. På intervjun kommer du få chansen att ge en fördjupad bild av dig och dina kompetenser. Därför behöver du inte lägga allt för stort utrymme på detaljer och fördjupning i brevet. Mycket kan du ”spara” till intervjun.

7. Fråga

Om du är osäker eller får idétorka, be en arbetskamrat eller vän om råd. Be dom beskriva dig. Det är alltid lite lättare att börja en mening med ”andra beskriver mig som…”. Be även den personen om en ”second opinion”, en kontrolläsning av ditt material innan du skickar iväg det. Det är aldrig fel, fyra ögon ser mer än två. Vill du dessutom fråga en senior rådgivare så är det bara att höra av dig.

 

Kalle Rosensköld

Rådgivare, Optimal Advice