Företagarna dåliga på att spara till pensionen

16 maj, 2022

Ungefär 23 procent av Sveriges företagare sparar inte till sin pension enligt en undersökning som Swedbank låtit Sifo göra. I synnerhet de med låga inkomster struntar i att spara. Detta får som följd att många företagare inte har råd att gå i pension när de skulle önska.

Även våra pensionsrådgivare bekräftar dessa tendenser. ”Vi ser många företagare som blundar lite för det där med egna pensionsavsättningar.”

Många har också dålig uppfattning om hur mycket som behöver sparas för att generera en dräglig pension. ”De flesta är väl optimistiska, de tänker att ett par tusenlappar i månaden kan räcka. Du ska ju faktiskt kunna leva på ditt avsatta kapital i en fjärdedel av ditt liv, så ett absolut minimum är att göra avsättningar i samma storleksordning som till en anställd med liknande lönenivå.”

Vi rekommenderar också att du tar en extra titt på avgiftsnivåerna i ditt sparande, de kan göra stor skillnad i längden, höga avgifter äter snabbt på ditt kapital. Kick-backs från de olika fondleverantörerna är en annan parameter du kan behöva ha koll på för att få det sparande som är bäst för din situation, inte det som ger bäst provision till din rådgivare/säljare.

Alternativt gör du som allt fler av våra kunder – väljer en arvoderad rådgivningstjänst istället för den traditionella modellen med provision på försäljningen. Är det du som betalar fakturan och ingen provision utgår, behöver du aldrig tvivla på att du får är de bästa råden för just dig.

Framförallt – se till att pensionsspara! Ge dig själv en ekonomiskt hållbar situation även efter arbetslivets slut.

Hur kan vi hjälpa er?

Kontakta oss

Genom att skicka in formuläret ger du ditt samtycke till Optimal Advice att samla in och spara data från detta formulär.

info@optimaladvice.se

+46 (0)40 685 84 00

Hjulhamnsgatan 3

Box 3004, 200 22 Malmö