Har du koll på minPension?

25 maj, 2023

Låter du pensionen bli som den blir? Eller vill du försöka få ut så mycket som möjligt av de miljoner det faktiskt handlar om?

På minPension (www.minpension.se) kan du som tjänar in till pension i Sverige logga in och se din pension och göra pensionsprognoser. Här finns allt samlat. Verksamheten drivs och finansieras till hälften av staten, till hälften av pensionsbolagen. Det gör minPension till en neutral och oberoende webbportal och helt gratis.

När du loggar in med ditt bankid får du en prognos hur mycket du får ut per månad när du går i pension under de förutsättningar som råder just nu. Om arbetslivet förändras, till exempel om du får högre lön, blir arbetslös eller om du får ett jobb utan tjänstepension, påverkas även din framtida pension. Detsamma gäller om du bestämmer dig för att sluta arbeta tidigare än du tänker nu. Då behöver du göra en ny prognos.

Här finns mycket annat matnyttigt angående din framtida lön. Visste du till exempel att din månadslön – efter löneväxlingen – bör år 2023 vara över 50 000 kronor? Annars får du minskad inbetalning till din allmänna pension och riskerar även att få lägre sjuk- och föräldrapenning.

Vet du skillnaden på Allmän pension och tjänstepension?

När det gäller den allmänna pensionen så räcker det med att du arbetar och betalar skatt för att få pensionsrätter (redovisas i det orangea kuvertet varje år). Så är det inte med tjänstepensionen. Här gäller det att du arbetar hos en arbetsgivare som väljer att betala tjänstepension för sina anställda. Arbetsgivare utan kollektivavtal behöver inte betala tjänstepension, men många väljer att göra det ändå. Ta alltid reda på vad som gäller på arbetsplatsen om du tex söker nytt jobb.

Förutom att ha koll på om det finns tjänstepension hos arbetsgivaren bör du även ha koll på vilken tjänstepension du får. Det finns två olika typer av tjänstepension. Den kan vara förmånsbestämd eller premiebestämd.

Om du har en förmånsbestämd pension innebär det att du är garanterad en viss procent av din slutlön när du går i pension. En förmånsbestämd pension kan du inte själv välja placeringsform för. Om du vill påverka utfallet av en förmånsbestämd pension ska du se till ha så hög pensionsgrundande lön som möjligt och jobba heltid tills det är dags att börja ta ut pensionen.

Om du har en premiebestämd pension sätter din arbetsgivare in en summa pengar till din framtida pension. Den är kopplad till vad du tjänar just nu. Ju högre lön, desto mer pengar betalas in. I en premiebestämd lösning bestämmer du själv hur du vill placera dina pengar.

Här får du även några tips på hur du kan få mer i pensionärsplånboken och läsa andra intressanta artiklar som denna t.ex om frågan ”Ger hög lön alltid hög pension?” https://www.minpension.se/allt-om-pensioner/paverka-din-pension/ger-hog-lon-alltid-hog-pension

Har du en pensionsrådgivare kopplad till din arbetsgivare så kontakta denna för att få hjälp med att gå igenom din situation och ta kontroll över din framtida lön.

Optimal Advice hjälper dig som företagare att tillgodose din personal med en korrekt och lönsam pensionslösning. Genom individuell rådgivning ser vi till att uppfylla önskemålen kring pension för anställda.

Vi hjälper dig att upphandla och erbjuda kompletterande försäkringar för dig och dina medarbetare, samtidigt som vi rådgör med anställda om deras privata behov. Vi kan objektivt förmedla försäkringar för allt från stora organisationer till den individuella människan med familj.  Vi är din engagerade rådgivare och sparringpartner i alla former av pensions- och försäkringsfrågor. Vi tar tempen på hur det ser ut just nu samtidigt som vi blickar framåt i våra råd.

När vi erbjuder en lösning är den genomtänkt, baserad på stor erfarenhet från liknande situationer, professionell och långsiktigt hållbar. Vi ger optimal rådgivning inom pension, försäkring och lön!

Tillsammans löser vi era utmaningar när det gäller lön, pension och försäkring. Vi besitter specialistkompetens och vill vara din strategiska rådgivare i frågor kring lönehantering, pensioner och medarbetarförsäkringar.

Hur kan vi hjälpa er?

Kontakta oss

Genom att skicka in formuläret ger du ditt samtycke till Optimal Advice att samla in och spara data från detta formulär.

info@optimaladvice.se

+46 (0)40 685 84 00

Hjulhamnsgatan 3

Box 3004, 200 22 Malmö